Пн-Пт. 07.30-21.00 Сб-Вс. 09.00-21.00
Дисплазія шийки матки: причини, симптоми, профілактика та лікування
news

Щороку в Україні рак шийки матки діагностується у близько 3 тис. жінок. Одна з причин цього – дисплазія шийки матки, яка є передраковим станом. Що це хвороба, чому вона виникає і як про себе подбати, розповіла гінеколог, онкогінеколог Гірагосова Ліна Миколаївна. 

Причини розвитку дисплазії шийки матки

Дисплазія шийки матки – це захворювання, за якого в епітелії шийки матки з’являються аномальні клітини. Епітелій – шар клітин, який вистилає шийку матки і піхву. Коли порушується процес поділу, дозрівання та оновлення клітин розвивається дисплазія.

Чому це відбувається?

Уявимо ситуацію: під час сексуального контакту жінка інфікується вірусом папіломи людини (ВПЛ) високонкогенного типу. Якщо її імунна система нормально працює, вірус елімінується із організму. Якщо імунітет ослаблений, вірусне навантаження збільшується. 

Серед факторів ризику, які сприяють персистенції вірусу, виділяють: 

  • ранній початок статевого життя – до 18 років; 
  • безладне статеве життя, коли жінка має два і більше сексуальних партнерів;
  • незахищений сексуальний контакт;
  • інфекції, які передаються статевим шляхом; 
  • куріння, яке також послаблює імунну систему.

У більшості випадків саме ВПЛ є причиною розвитку дисплазії шийки матки. Цьому сприяє порушення гормонального фону, авітаміноз, дисбактеріоз піхви, ерозія тощо.

Також ВПЛ передається контактно-побутовим шляхом та від матері до дитини під час пологів. І потрапляє до організму людини з клітинами шкіри або епітелію носія. 

Симптоми дисплазії шийки матки

Виникає і протікає дисплазія шийки матки безсимптомно. Інколи жінки звертаються зі скаргами на рясні вагінальні виділення, порушення менструального циклу, контактні кров’янисті виділення. 

Але найчастіше жінки дізнаються про дисплазію випадково під час гінекологічного обстеження і дуже засмучуються, адже в медицині цей стан визначається як передраковий. Насправді дисплазія не обов’язково трансформується в рак шийки матки. 

У MIRUM clinic має все необхідне для того, щоб виявити дисплазію на ранніх початкових етапах розвитку та успішно її вилікувати, зокрема завдяки медикаментозній терапії, радіохвильова або аргоноплазмова коагуляції, кріохірургії, електрохірургії, конізації тощо. Методи лікування залежать від ступеня розвитку хвороби, віку жінки, способу життя, супутніх захворювань і визначаються індивідуально. Але мета лікаря – зупинити прогресування хвороби через видалення або лікування патологічної ділянки та зберегти жінці можливість реалізувати репродуктивні плани. Після втручання шийка матки, матка, яєчники продовжують нормально функціонувати. 

За відсутності лікування дисплазія шийки матки трансформується в рак.

Профілактика дисплазії шийки матки

Профілактика дисплазії шийки матки включає:

  1. вакцинацію від високоонкогенних типів вірусу папіломи людини – вона знижує ризик виникнення розвитку раку шийки матки, піхви, вульви, анального каналу. Проводиться дівчатам і хлопцям з 9 до 45 років, оскільки хлопці можуть бути носіями вірусу. У чоловіків вакцина зменшує ризик розвитку раку статевого члена;
  2. щорічний гінекологічний огляд та своєчасне лікування запалень, інфекції тощо; 
  3. профілактичний скринінг – ПАП-тест, кольпоскопія, ВПЛ-тестування;
  4. впорядковане сексуальне життя, секс із бар’єрною контрацепцією (чоловічі, жіночі презервативи). 

На жаль, в Україні немає обов’язкової вакцинації від ВПЛ, тому щороку рак шийки матки діагностується у понад 3 тис. українок. У MIRUM clinic ви можете пройти скринінг, ПАП-тест, ВПЛ-тест, відеокольпоскопію на сучасному медичному обладнанні у зручний для вас час.

Заплануйте профілактичний огляд у нашій клініці та подбайте про своє здоров’я і здоров’я своїх рідних!

Контакты
Мы в клинике MIRUM clinic прилагаем все усилия, чтобы вам было уютно, комфортно, безопасно и эффективно.
Киев, ул. Виктора Некрасова, 1
Пн-Пт. 07.30-21.00 Сб-Вс. 09.00-21.00
+ 38 044 585 58 58
Запись на прием